Wat is nu eigenlijk ...
Blog loonheffing

Wat is nu eigenlijk loonheffing? Wij leggen het uit!

Als je aan het werk gaat krijg je te maken met loonheffingskorting en loonheffing. Wat is dit en wat betekend dit voor jou? In deze blog leggen wij het uit.

Wat houdt loonheffing in?

Loonheffing is een overkoepelende term voor de belastingen en premies die je werkgever inhoudt op je brutoloon. Dit omvat:

  • Loonbelasting
  • Premie volksverzekeringen (AOW, Anw, Wlz)
  • Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

De werkgever draagt deze loonheffing af aan de Belastingdienst. Het resterende bedrag na aftrek van de loonheffing is je nettoloon, oftewel het bedrag dat op je bankrekening wordt gestort.

Wat is loonheffingskorting?

Loonheffingskorting is een vermindering op de loonbelasting en premie volksverzekeringen. Deze korting wordt door je werkgever toegepast, waardoor je nettoloon hoger wordt. Er bestaan diverse heffingskortingen, zoals de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Loonheffingskorting activeren of deactiveren?

Als werkzoekende kun je kiezen of je de loonheffingskorting wilt laten toepassen door je werkgever. Dit doe je door op je loonbelastingverklaring aan te geven of je de korting wilt inschakelen of niet.

Wanneer wel loonheffingskorting?

Het is meestal verstandig om de loonheffingskorting te activeren bij je hoofdwerkgever, de werkgever waar je het meeste verdient. Deze werkgever past dan de loonheffingskorting toe op je loon.

Wanneer niet loonheffingskorting?

Als je meerdere banen hebt, kun je ervoor kiezen om de loonheffingskorting bij een of meer werkgevers te deactiveren. Dit voorkomt dat je te veel loonheffingskorting krijgt en achteraf belasting moet bijbetalen. Deactiveer de korting alleen bij de werkgever(s) waar je het minst verdient.

Let op: Als je de loonheffingskorting bij al je werkgevers deactiveert, ontvang je deze niet en mis je een deel van je inkomen.

Jaarlijkse belastingaangifte

Aan het eind van het jaar doe je belastingaangifte bij de Belastingdienst. Hierin geef je al je inkomsten en aftrekposten op, inclusief de loonheffingskorting die je hebt ontvangen. Als je te veel loonheffingskorting hebt gekregen, moet je mogelijk belasting bijbetalen. Heb je te weinig ontvangen, dan krijg je geld terug.

Arbeidskorting

Naast de algemene heffingskorting is er ook de arbeidskorting, een specifieke korting voor werkenden van 18 jaar en ouder die automatisch door je werkgever wordt toegepast. De hoogte van de arbeidskorting is afhankelijk van je inkomen: hoe meer je verdient, hoe hoger de arbeidskorting, tot een bepaald maximum. De arbeidskorting beïnvloedt je totale heffingskortingen en daarmee je nettoloon.

Conclusie

Als werkzoekende is het belangrijk om te begrijpen wat loonheffing en loonheffingskorting inhouden en wat de gevolgen zijn van het aan- of uitzetten van de loonheffingskorting. Door de loonheffingskorting verstandig toe te passen, zorg je ervoor dat je nettoloon optimaal is en voorkom je verrassingen bij je belastingaangifte.

Uiteraard zijn bij G&O Recruitment ervoor om je hiermee te helpen en begeleiden! Vragen? Kom gerust eens langs, of neem contact met ons op. Leuker kunnen wij het niet maken, maar wij helpen je graag!

300+ vacatures
Het persoonlijke bureau
4.9/5 op basis van 128 reviews

Pagina delen